Austin is mine <3
Greetings! Welcome to my blog =)
Hope you'll love this blog! Oh, and yeah, I'm in love with this boy up here :D

Add me: Muka Buku



Skin by Ayien
Cute favicon by Babydoll
Lovely cursor by Ziera
Header by Alin
Background by Amalina
Blog owner : Aishah Adlina (Mrs Malik) :D

Tips Untuk Hadapi Sebelum, Semasa dan Selepas Exam
Sunday, May 26, 2013 | 2:18 AM | 0 comments
Assalamualaikum awakkk semua,

Apa khabar ? Sihat ? Sorry dah berkurun tak update :S Sorry la, 'busy' sikit (malas sebenarnya ). Haritu baru je aku exam. First exam tahun ni okengg. Sebab apa, kitorang takde monthly test tu sebab kitorang ada PBS je. Tau tak pbs tu apa benda ? *krik krik bunyi cengkerik * Ala, pbs tu macam test la jugak .. Tapi tiap-tiap minggu. Eh, macam mana tah aku nak explain kat uols -.-

Bla bla bla. Anyways, nak share ni tips untuk hadapi exam. Yes ! Bukan awak sorang je tau yang ada problem ni. Saya pun tauu. Dulu la, sekarang dah kurang sikit. Tapi ada la jugak sisa-sisa 'kemalasan' nya tu. Bhahahaha.

So ni la beberapa tips yang dapat aku senaraikan :

1. Start study beberapa minggu sebelum exam
Yep. Kenalah study siap-siap awal-awal ye dak ? Kalau kau study last minute, tajuk mana je la yang masuk dalam kepala kau tu ? Lagi-lagi study malam exam. Pekejadah nya ? Kan kalau study awal-awal kan senang kerja kau ? Takde la kecoh satu rumah. Kalau dah study awal-awal, masa malam exam kau dah boleh relax. At least baca untuk bagi refresh je la.

2. Masa malam exam, tidur awal
Ni kalau aku tak cakap pun kau dah tau right ? Ada kaitan la ni dengan tips no 1 tu. Kalau malam exam baru nak study, confirm la kau akan tidur lambat. Kan ? Tidur awal tu penting tau ? Bukan time nak exam je, hari-hari pun tidur la awal. Kang tak memasal time tengah buat karangan paper BM, zzzzz tertidur. Bangun-bangun tinggal 15 minit je. Satu hapak pun kau tak tulis lagi.

3. Masa dah nak exam, jangan lu stress kan diri
Maksud aku jangan stress kan diri tu, janganlah bebankan diri dengan masalah. Yela, kalau kau tak habis-habis pikirkan masalah je, macam mana kau nak jawab time exam hmm ? Tapi takde la kau kena enjoy habis-habisan, kang jadi lain pulak kang. Tapi relax je la, takyah la nak pening-pening dengan problem kau tu.

4. Pastikan kawasan tempat kau duduk time exam tu bersih
Ye, betul tau ! Cikgu aku selalu pesan kutip dulu sampah-sampah dekat kawasan tempat duduk kau tu. Cikgu aku pernah cakap, kita lebih senang belajar/amik exam kalau tempat kita bersih dan selesa. Ye la, selesa ke kau duduk kat tempat yang kotor dan banyak sampah ? Mesti tak kan ? So sebelum exam, kutip dulu sampahnya.

5. Tanya sesiapa kalau tak faham tentang pelajaran
Kalau ada yang tak faham, tanya. Takyah malu-malu kucing. Tapi kalau malu/takut jugak nak jumpa cikgu, tanyalah kawan-kawan tolong terangkan. Kan lagi baik kalau ilmu tu dikongsi ?Kalau tak faham jugak, suruh kawan kau bawa torchlight bagi 'terangkan'. Wakakaka XD

Tu je la. Harap dapat menolong :) Good luck ! :D Caiyok caiyok !

Perempuan je yang boleh tekan :P


Old things | New things